Haber

Başkan Büyükakın, Sanayi-Su Buluşması Programında konuştu: “Sanayide yılda 15 milyon metreküp su gri su olarak kullanılıyor.”

Sanayide Su Verimliliği seferberliği için Kocaeli Kongre Merkezi’nde protokol imzaladı. “Su Verimliliği Seferberliği: Sanayi-Su Buluşması” programında konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Bugüne kadar 109 milyon metreküp su tasarrufu sağlandı. Yuvacık Barajı’nın hacmi ise 50 milyon metreküp.” İki Yuvacık Barajı büyüklüğünde suya karşılık geliyor.” dedi.

Su verimliliği seferberliği kapsamında içme suyu yerine gri su kullanımını teşvik etmek amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde Kocaeli Kongre Merkezi’nde Endüstriyel Su Verimliliği Toplantısı gerçekleştirildi. Endüstriyel kuruluşlarda su kullanımının azaltılması. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mehmet Fatih Kacır ile Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim Yumaklı’nın katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda sanayide su verimliliğine yönelik çalışmalar ele alındı. Toplamda iki bakanlık arasında su verimliliği protokolü imzalandı.
 

“GERİ KAZANIMDA KULLANILAN SU MİKTARI 15 MİLYON METREKÜP”

Toplantının açılış konuşmasını yapan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, sanayide yıllık 15 milyon metreküp suyun gri su olarak kullanıldığını ve bunun sanayide kullanılan suyun yüzde 35’i olduğunu belirtti. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın konuşmasına devam ederek şunları söyledi: “Kocaeli Büyükşehir Belediyesi daha önce Sayın Hanımefendi’nin yürüttüğü ödül programında suyun geri dönüşümü ve su verimliliği çalışmaları ile ilgili ödül almıştı. Aslında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin 2015 yılından bu yana suyun geri dönüşümü konusunda yürüttüğü çalışmalar öncü çalışmalardır. Toplamda 48 milyon metreküp geri kazanım suyu kapasitemiz var. Kocaeli’de sanayinin yıllık ihtiyacı 41 milyon metreküp. Geri dönüştürülen su miktarı 15 milyon metreküptür. Yani sadece yüzde 35’i kullanılıyor. Burada farklı kullanım amaçlarına göre farklı teknikler kullanıyoruz. Bazen kum filtre yöntemi, bazen basınçlı kum filtre yöntemi, bazen de ultraviyole sistemler kullanılmaktadır.
 

“BUGÜN 109 MİLYON METREKÜP SU TASARRUFU SAĞLANDI”

Önder Büyükakın konuşmasına devam ederek şunları söyledi: “Önümüzdeki dönemde dikkate alınması gereken konulardan biri de Büyükşehir Belediyeleri olarak bizim halledemediğimiz kısmın yer altı suları ile ilgili olmasıdır. Aslında kuyu suyunun kullanılması sanayiciler için daha cazip geliyor. Bunu şehrimde değerlendirdiğimde o fiyatları belirleyemediğimiz ve kullanım hakları bizden alınmadığı için geri dönüşüm kısmıyla ilgili bir fiyatlandırma yapmamız yani teşvik yapmalarını istedik. kuyu suyu kullanın. Geri dönüştürülmüş suyun kullanılabilmesi için sektörün sorunu bir tesisin kurulması ve bu geri dönüştürülmüş suyun o tesislerde kullanılabilir hale getirilmesidir. Üzerinde uzun uzun çalışmaya gerek yok. Kocaeli’de 2015 yılından bu yana yeniden kullanım suyu yüzde 35’e tekabül etse de bugüne kadar 109 milyon metreküp su tasarrufu sağlandı. Yuvacık Barajı’nın hacmi 50 milyon metreküptür. İki Yuvacık Barajı büyüklüğünde suya karşılık gelmektedir. Buradan baktığımızda özellikle endüstriyel tesislerde geri kazanım suyunun soğutma suyu ve proses suyu kısmına baktığınızda ne kadar önemli bir şeyden bahsettiğimiz bir kez daha ortaya çıkıyor.
 

“SANAYİCİLER TESİSLERİ İNŞA ETMELİ”

Sanayicilerle daha önce yaptığımız toplantılarda bununla ilgili özel toplantılar yapıp kendilerine anlattık. Orada birkaç zorluk var. Sınırların çizilmesi gerekiyor, o hatların her biri farklı, gönderilebilecek hatlar farklı değil, sanayicilerin kullandığı suyun hepsi aynı kalitede değil. Bazıları çok daha fazla arıtılmış su kullanmak zorunda kalırken bazıları daha az arıtılmış su kullanmak zorunda kalıyor. Dolayısıyla her birine üç hat daha döşemek mümkün olmadığından sanayicinin tesisleri kurması gerekiyor. İşte asıl sorun da burada ortaya çıkıyor. Burada sanayicileri inisiyatif almaya teşvik edecek düzenlemelerin de bu çalışmaların hızlanmasına katkı sağlayacağını düşünüyorum. İnşallah önümüzdeki dönemde bu konudaki hassasiyet arttıkça su kullanımında da önemli bir avantaj elde edeceğiz. ‘Yeni Türkiye Yüzyılı’nda şehir yönetimleri bu noktada birbirleriyle çok keyifli bir toplantı yapacak. Merkezi hükümetin, yerel yönetimler ve özel sektör iş birliğiyle alacağı tedbirler, çok başarılı hedeflere ulaşmamızı sağlayacak. “Hazırız ve kararlıyız” Şeklinde konuştu.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

salihliajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu