Akciğer kanserinin en yaygın nedeni sigaradır
Erken teşhisle akciğer kanserinde iyileşme şansı artıyor
İlerlemiş akciğer kanseri tedavisinde aşı tedavisi kullanılmalı!
Akciğer kanserinin genetikten çok sigara, kötü hava, çalışma ortamı gibi dış etkenlerden kaynaklandığını belirten uzmanlar, akciğer kanserini en çok etkileyen faktörün sigara içimi olduğunu söylüyor.
Dahiliye Uzmanı Prof., akciğer kanseri tedavisinin erken teşhis durumunda hastalığın tamamen iyileşmesine olanak sağladığını belirtti. Dr. Aytaç Atamer, “Son yıllarda aşı tedavisi de gündeme geliyor. “Özellikle ileri evre akciğer kanseri tedavisinde aşı tedavisi kullanılmalıdır.” söz konusu.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, akciğer kanseri ve aşı tedavisi hakkında bilgi verdi.
Atamer: “Akciğer kanserini en çok etkileyen şey sigaradır.”
Akciğer kanserinin, erkeklerde prostat kanseri ve kadınlarda meme kanserinden sonra dünyada ve ülkemizde hızla yayılan en yaygın kanser türü olduğunu kaydeden Prof. Dr. Aytaç Atamer, “Akciğer kanserini en çok etkileyen şey sigaradır. Akciğer kanseri ani kilo kaybı, nefes darlığı ve çeşitli ağrılarla kendini gösterebilir. “Kanser tanısı konulduktan sonra en önemli nokta akciğer patolojisinin tespit edilmesidir.” söz konusu.
Atamer: “Akciğer kanserinin patolojisine ve evresine göre tedavi yöntemi belirleniyor.”
Akciğer kanserinin küçük hücreli ve küçük hücreli olmayan olmak üzere ikiye ayrıldığını belirten Prof. Dr. Aytaç Atamer, “Küçük hücreli akciğer kanserinin sigara kullanımıyla ilişkisi var. Küçük hücreli akciğer kanseri yüzde 15-20 oranında görülür. Akciğer kanseri genetikten ziyade dış faktörlerden etkilenir. Bunların başında sigara içme, kötü hava ve çalışma ortamı gibi faktörler geliyor. Akciğer kanseri tanısı konulduktan sonra tedavi aşamasına geçilir. “Akciğer kanserinin patolojisine ve evresine göre tedavi yöntemi belirleniyor.” Sanki konuşuyordu.
Atamer: “Akciğerin tamamı alınsa da hayat devam ediyor.”
Akciğer kanserinin cerrahi müdahale, kemoterapi, radyoterapi veya bunların kombinasyonu ile tedavi edilebildiğini anlatan Prof. Dr. Aytaç Atamer, şöyle devam etti:
“Akciğer kanseri küçük bir alanda ise lobektomi denilen tedavi yöntemine başvuruluyor. Kanser geniş bir alanda ise periektomi tedavisi yani akciğerin bir kısmı veya tamamı çıkarılır. Akciğerin tamamının çıkarıldığı durumlarda fonksiyonel olarak etkilenmesine rağmen normal hayat devam eder. Küçük bir parça yani lob çıkarılırsa fonksiyonel etkisi çok az olacaktır. Akciğer kanseri tedavisi sonrası cerrahi operasyonlardan kalan akciğer dokusu kendini kısmen yenileyebilirken karaciğer hücresi gibi tamamen yenileyemez. Akciğerin tamamı alınsa bile hayat devam ediyor. “Bununla birlikte bireyin çabası da artıyor.”
Akciğer kanserinde aşı tedavisi
Prof., akciğer kanseri tedavisinin erken teşhis durumunda hastalığın tamamen iyileşmesine olanak sağladığını da kaydetti. Aytaç Atamer, ilerleyen aşamalarda tedavinin hastalığı baskılamayı veya semptomları kontrol altına almayı amaçladığını söyledi.
Akciğer kanserine yönelik yeni tedavi teknikleri üzerine çalışmaların devam ettiğini belirten Prof. Dr. Aytaç Atamer, “Son yıllarda aşı tedavisi de gündeme geliyor. “Özellikle ileri evre akciğer kanseri tedavisinde aşı tedavisi kullanılmalıdır.” söz konusu.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı